Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

 

Kjente ord fra Arnulf Øverland, hentet fra diktet ”Du må ikke sove” fra 1936; såpass langt tilbake at kun én Stabæksupporter vi kjenner var født. Og han husker sikkert også at diktet handler om den høyreekstreme frammasjen i Europa i tiden før andre verdenskrig. Heldigvis er dette terrorveldet avskaffet for lenge siden, men dessverre finnes det fortsatt former for tyrannisk ledelse rundt omkring. Uretten vi snakker om rammer ikke oss personlig, men klubben i våre hjerter, samt noen sentrale personer i nevnte klubb. Og vi er ferdige med å ta imot møkka som kommer.

 

Nå er ikke vi fra chixa.no kjent for å komme med altfor politiske uttalelser, selv om vi tidvis har våre meninger om ting innenfor den idrettspolitiske sfære. Og all den tid vi har et visst fokus på Stabæk Fotball Kvinner på disse sidene, er det like fullt en kjensgjerning at vi alle har våre hjerter i klubben, og at vi følger den i tykt og tynt. Av den grunn er det innlysende at vi har våre meninger om den nylig avsluttede ”Gunnarsson-saken”, ”Overgangsskandalen”, ”Overgrepssaken”, eller hva man ynder å kalle den. Let’s get political:

 

Vi har alle lest side opp og side ned om denne saken. Vi vet derfor at i hver artikkel der det er snakk om denne saken får man en oppsummering i bunnen av artikkelen; med bulletpoints av typen ”Dette er overgangssaken”. Vi skal prøve å framstille den korrekte versjonen, for denne har vi fortsatt til gode å lese.

 

Dette er overgrepssaken:

 • I forkant av fotballtinget i 2011, var det klart at sittende fotballpresident Yngve Hallén, ville bli utfordret av Erik Loe, i henhold til valgkomitéens innstilling.

 • Erik Loe er en rettskaffen mann, med tonnevis av integritet. Han representerte derfor det motsatte av den sittende presidenten, og utgjorde således en trussel.

 • Hallén innså at han ikke kunne beholde presidentvervet på hederlig vis, og henvendte seg derfor til sin kjære venn, Nils Skutle i Rosenborg.

 • Skutle har de samme etiske verdier som Hallén, og ønsket derfor at presidentens gjenvalgskampanje skulle være vellykket.

 • Hallén tipset Skutle om en overgangssak han mente kunne være på kant med lov, moral og etikk, og Skutle tok gladelig rollen som nyttig idiot nummer 1. Hvordan kunne ellers Rosenborg få vite om avtalen? Alle overganger er konfidensielle, og de eneste som kjenner til detaljene er de involverte klubbene og NFF.

 • Skutle tipset TV2, som påtok seg rollen som nyttig idiot nummer 2, og brukte den største delen av de kommende to år til å forvrenge sannheten til et ugjenkjennelig bilde.

 • Myndighetene slukte TV2s agn med søkke og snøre, og helt uoppfordret og velvillig sa Morten Stene ”Jeg er nyttig idiot nummer 3, og jeg er mye nyttigere enn alle dere andre!”

 • Påtalemyndigheten, ved Morten Stene, brukte to år og anslagsvis 20 millioner av våre skattepenger, til å komme til den konklusjon at Stabæk, ved hjelp av Vålerenga, hadde svindlet Nancy for 750.000 kroner. Les dette punktet en gang til og ta tallene inn over deg.

 • Tre ledere fra Stabæk, en leder fra Vålerenga og klubben Stabæk ble til slutt tiltalt for bedrageri, og måtte tåle allverdens forhåndsdømming.

 • Vålerenga og Stabæk har anslagsvis gått glipp av sponsorinntekter for flere titalls millioner.

 • Stabæk har beviselig tapt flere millioner ved at Vålerenga ikke kjøpte Herman Stengel som planlagt.

 • Klubbenes omdømme har fått mangfoldige skudd for baugen.

 • Selv om de tiltalte ble frikjent i tingretten, har de over en toårsperiode måttet tåle belastninger som vi andre ikke kan forestille oss. Med andre ord er dette en skikkelig pyrrhosseier.

 

Vi kjenner alle til Stabæks økonomiske utfordringer i forbindelse med Scrooge Ulrichsens ufine framferd for å sikre seg Fornebus indrefilet, Telenor Arena. Han kastet klubben ut av arenaen, men beholdt likevel tilskuddet fra kommunen som var gitt under forutsetning at dette skulle være en flerbrukshall med kunstgress, beregnet i første rekke på fotball. Hvor var du da dette bedrageriet fant sted, Stene? Sto i hjørnet og klødde deg i huet så sveisen skulle se passe bustete ut?

 

Folk i og rundt styre og stell i Stabæk Fotball har alltid hatt ord på seg for å være kreative. Dette er et pluss når man jobber i reklamebransjen, som noen av de gjør. Kreativitet er en god egenskap, så når man kommer opp med en kreativ løsning som samtidig er innenfor lov, etikk og moral, da går man for den. When you are served lemons, try to make lemonade.

 

Vi skjønte tidlig under rettssaken at aktor hadde mindre enn ingenting å fare med, og vi registrerte med glede at tingrettsdommer Bay tydeligvis ikke var tapt bak en supporterbuss. Han viste langt mer forståelse for fotballens mekanismer enn aktor Stene hadde klart å tilegne seg under sine to års forberedelser av saken, og i og med at frikjennelsen var enstemmig, er det tydelig at meddommerne var av samme støpning. Vi fikk samtidig en solid bekreftelse på at alle ryktene vi hadde hørt fra Stabæk-hold de siste to årene viste seg å stemme. Og hvis det var noen av oss som hadde latt oss forlede av medias narrespeil, legger vi oss dønn flate for det, og vi beklager om vi noen gang tvilte på klubbens disposisjoner.

 

Noen av ryktene vi fikk bekreftet under rettssaken:

 • Veigar ville ikke flytte

 • VIF foreslo opsjonsavtalen

 • Stengel-avtalen var uavhengig av Veigar-avtalen

 • Stengel-avtalen ble signert før Veigar-avtalen

 • Både Stengels agent og Stengels far var klar over opsjonsavtalen

 

Alle på tiltalebenken ble frikjent i tingretten. Dommen var krystallklar og knusende. Her har intet bedrageri funnet sted. Dette er for øvrig bekreftet av den ”bedratte” part. Nancys sportsdirektør virket overrasket over at dette i det hele tatt var blitt en sak. Så hvorfor ble det en sak?

 

Yngve Hallén sitter fortsatt som førstetyrann for NorskFotballFront. Disse jobber stadig for å mele sin egen kake, og sørge for at fotballen er så supporterfiendtlig som mulig. Rosenborg har fortsatt fotballpresidenten i lomma. Påtalenemnda i NFF har stadig en åpen sak mot Erik Loe, selv om han ble sjekket ut av saken fra myndighetenes hold for over et år siden. Og på tross av at alle tiltalte ble frikjent. Mon tro hvorfor?

 

Media kjører på som om ingenting har skjedd. Hegnar serverer ”Olsenbanden slapp unna” i sin overskrift. Hold deg til håndball du, for her er du blank. TV2 har bevisst sendt forvridde oppdateringer under hele rettsaken, selv om andre medier har kunnet rapportere de faktiske hendelser. Dagbladet har vel heller ikke forsynt seg med de største stykkene humble pie, selv om de var reservert for dem. Tror ingen av de nevnte mediehus vil få solgt produktene sine til altfor mange med hjertet i Stabæk eller Vålerenga med det første.

 

Vi håper virkelig at toget ikke er gått for hedersmannen Erik Loe. Vi håper NFFs påtalenemnd tar til det lille vettet de har igjen og dropper denne saken en gang for alle. Og vi håper valgkomitéen vil støtte Loes framtidige kandidatur. For selv om Erik Loe har ligget nede, er han langt fra ferdig. Vi tror han kan få NFF på rett kjøl, og vi vil støtte ham hele veien. Vi vet godt at Hallén ikke er rett mann.

 

Morten Stene, du har på kort tid klart å gjøre deg til et av de mest forhatte menneskene i Stabæks historie. Noen vil sikkert si at du bare gjorde jobben din, men om du hadde vært i stand til å gjøre jobben din, hadde denne saken aldri sett innsiden av en rettssal. Du demonstrerer at du har en horisontal læringskurve, for du har åpenbart fortsatt ikke ervervet deg noe kunnskap om fotballens mekanismer. Om vi ser deg krysse gaten, er det ikke sikkert vi bremser. Og om du går sammen med Yngve Hallén, kan det hende vi tråkker på gassen i stedet. Og vi frykter ikke søksmål for ærekrenkelse. Vi har lært at man ikke kan beskylde noen for bedrageri, så lenge ingen er bedratt. Vi frykter derfor ingen ærekrenkelse, så lenge det ikke finnes noe å krenke.

 

Vi innledet denne saken med å sitere Øverlands ”Du må ikke sove”, og vi avslutter i samme ånd. Den andre kjente strofen fra dette diktet lyder nemlig slik: ”Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!”

 

Revenge is best served cold. May it be sweet!


NESTE KAMP

Vi gleder oss til en ny sesong!

 


TABELL TOPPSERIEN 2023
1SK Brann18143153-1345
2Rosenborg18132340-1241
3Vålerenga17123247-939
4Stabæk1883723-2227
5Lyn1875622-2626
6Kolbotn1772824-2123
7LSK Kvinner1865723-2123
8Arna-Bjørnar18421218-5314
9Avaldsnes Toppfotball18321315-5011
10Røa Fotball Elite1803159-473

Kalender