Hell hath no fury like a woman scorned

Det har vært stille fra chixa.no en stund nå. Vi har ennå ikke skrevet om den enorme sportslige suksessen laget har hatt i høst, med både serie- og cupgull. Vi har heller ikke skrevet om at Norges beste spiller, Caro, har forlatt oss og kommet tilbake igjen. Vi har ikke kludret ned et eneste ord om våre nyervervelser: Melissa Bjånesøy og Ingvild Isaksen sørger for at landslaget likner mer og mer på Stabæk, og Rikke Storrø og Marie Dølvik Markussen er helt sikkert å se på landslaget i nær framtid de også.. Ei heller har vi adressert avgangen til vår fantastiske kaptein Katrine, som er i lykkelige omstendigheter. Heldigvis forblir hun Blaa, siden hun har trådt inn i trenerteamet. Dirigenten i forsvaret, Norges beste Toril, er i like lykkelige omstendigheter på sin kant, og vi håper vi ser henne tilbake på banen ved et senere tidspunkt. Kanskje hun da vil bli kalt Moril, hva vet vi? Dessverre har også vår unge venstreback Ingrid Bakke lagt fotballskoene på hylla, noe vi heller ikke har nevnt med et eneste ord. Vi har ikke unnlatt å skrive om dette fordi vi tar suksess for gitt, fordi vi begynner å bli blaserte eller fordi vi ikke bryr oss, og mer om mange av disse sakene kommer når artiklene er ferdig skrevet. Alt dette engasjerer oss.

Noe annet som engasjerer oss, og som har fått skribentene våre ut av vinterdvale, er urett. Atal oppførsel. Egoisme. Hevn. Seksuell trakassering. Og ikke minst: feilaktige anklager om seksuell trakassering.

Leni Larsen Kaurin har vært en meget god fotballspiller, det er det ingen tvil om. Hun er en god offensiv midtbanespiller, med en presis pasnings- og innleggsfot. Hun er på ingen måte noen utpreget goalgetter, og defensivt er hun mer eller mindre naken. I de siste 18 månedene har hun vært en god bidragsyter for Stabæk, og i løpet av sin karriere hos de Blaa spilte hun 36 av 40 kamper for Norges beste kvinnelag. En meget god statistikk. Hun har også i perioden vært mer eller mindre fast i landslagstroppen, selv om hun ikke har spilt alle kampene. Under EM fikk hun for eksempel 11 minutters spilletid totalt.

Kaurins kontrakt med de Blaa gikk ut ved årsskiftet. Sportslig utvalg i klubben hadde før den tid bestemt seg for ikke å fornye kontrakten hennes. Begrunnelsen for dette er, som tidligere nevnt i media, en foryngelsesprosess av laget. Man gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis man lar alle få spille til de er gamle og geriatriske, og det er svært uheldig om man kommer i en situasjon hvor ”alle” legger opp samtidig. Klubben har svært begrensede midler, og noen må vike plassen når vi skal ha inn nytt blod, som for eksempel Bjånesøy og Isaksen. Tre spillere var på utgående kontrakt: Hjelmseth, Stensland og Kaurin. Valget var enkelt.

Hun så nok denne komme. Vi vet i hvert fall at etter at hun hadde latt være å møte opp i det opprinnelige møtet med sportslig ledelse – der hun skulle informeres om at kontrakten hennes ikke ville bli fornyet -  stilte hun godt forberedt til det neste. Hennes tilsvar var å spille jokerkortet sitt; seksuell trakassering. Alle kjenner versjonen fra det tohodete trollet Woods/Kaurin. La oss ta en liten gjennomgang av den riktige versjonen.

Kaurin kom til klubben sommeren 2012. Hun fikk umiddelbart en flørtete tone med hovedtrener Øyvind Eide; og vi presiserer at denne tonen gikk begge veier. Noe senere på høsten var hun arkitekten bak det beryktede twitter-stuntet, hvor hun og to andre spillere logget seg inn på twitterkontoen til Guro Pettersen og mente hun måtte utføre seksuelle handlinger for å få spilletid. Hun besvarte tweeten fra sin egen konto med at de hadde ”Toppseriens kjekkeste trener” og ”#mangemuligheter”. Etter hvert var de ute sammen. Om det var på date eller ikke er ikke veldig interessant, men ved et tilfelle ga Øyvind henne et gavekort på massasje. Dette var ikke noe han hadde sittet hjemme og klippet og limt sammen, heller ikke noe han hadde laget i Paint. Dette var et humoristisk gavekort lastet ned fra nettet. Kanskje mente han dette var humor i tråd med tonen de hadde seg imellom? Kanskje var det et dårlig sjekketriks? Uansett: mindre kjent er det at på samme ”date” ga Kaurin ham et massasjeapparat som gave. Men det er like sant. Og HAN er upassende… Dette er IKKE oppførselen til en person som føler seg seksuelt trakassert!

Uansett ble de enige om å avslutte flørten, eller hva man nå skal kalle det, i slutten av 2012. Likevel oppførte Kaurin seg upassende ved flere anledninger, blant annet på La Manga i mars 2013. Det finnes videobevis som underbygger dette. Vi kjenner for øvrig til at Kaurin har gjort framstøt overfor en person som var i et forhold i løpet av hele 2013, men i likhet med bloggen til Woods holder vi navnet utenfor. Vi stiller oss i alle tilfeller uforstående til at Kaurin ikke vet hva som skal defineres som trakassering eller overgrep; hennes tidligere forhold tatt i betraktning…

Som vi har nevnt tidligere spilte Kaurin 36 av 40 kamper mens hun var i Stabæk. De fire siste var - helt korrekt - i fjor høst:

  • Det var cupkampen mot Sarpsborg, der flere spillere ble hvilt grunnet tett kampprogram etter EM. I tillegg var dette en kamp der yngre spillere ble brukt for å kvalifisere til en eventuell NM-medalje.
  • Det var seriekampen mot Klepp. Alle som så kampen før, borte mot Vålerenga, skjønner hvorfor Kaurin ble vraket til denne kampen.
  • Det var seriekampen borte mot Arna-Bjørnar. Dette var en kamp hvor yngre spillere slapp til for å kvalifisere til å få seriemedaljer.
  • Og det var cupfinalen. To dager etter at Kaurin hadde vært på byen. Her var det sutring i media etterpå (en seier med bismak) over at det ble tatt ut en kantspiller og satt innpå en back. Dette skjedde mot slutten av kampen da vi ledet 1-0 og ble presset kraftig. Alle med litt fotballforståelse skjønner at vi da ikke setter innpå lagets svakeste defensive spiller.

Disse aspektene har tydeligvis fått Kaurin til å innse at det ikke ville bli noen ny kontrakt på henne, og hun er etter cupfinalen sitert på at ”hvis hun ikke fikk ny kontrakt, ville hun lage et helvete for klubben”. Check!

Øyvind Eides upassende oppførsel er at han forelsket seg, eller ble betatt, eller hva man ønsker å kalle det. Og at han agerte på det. Det kan virke uprofesjonelt å ha intensjoner som trener å inngå et forhold med en av sine spillere, men det er på ingen måte noe unikt. Vi ser at store deler av idretts-Norge uttaler at dette er uakseptabelt. Dette er respektløst overfor de som får det til å funke. Heidi Løke, for eksempel, har et barn med sin tidligere trener. Er det uakseptabelt? Er dette barnet uønsket av idretts-Norge?

Andre fotballspillere har uttalt seg om denne saken i media. Caroline Knutsen, for eksempel. Kaurins room-mate. Som selv har innledet et forhold med en 17 år gammel jente hun var trener for. ’Nuff said. Siri Nordby sier hun er glad hun ikke er i vår klubb, siden spillerne støtter treneren sin. Hun er tydeligvis også imot trener/spiller-relasjoner på det personlige plan. Antakeligvis bortsett fra det som gjelder en av hennes brødre, som sendte kone og barn på dør for å bli samboer med den 19 år gamle lagkapteinen han var trener for. Disse to er ”still going strong”. Vi er på ingen måte av den oppfatningen at ”two wrongs make a right”, men det kan være greit om kritikerne feier litt for egen dør. Der er det nemlig fullt av knust glass fra huset de bor i, etter at de kastet stein.

Vi vil gjerne, før vi går videre, understreke at trakassering, både seksuell og av annen natur, på ingen måte er noe vi bifaller. Tvert imot er vi sterke motstandere av maktbruk for å få viljen sin. Derimot er vi, etter å ha hørt hele historien og fulgt laget tett, overbevist om at det ikke har funnet sted noen form for trakassering her. En konklusjon tydeligvis også psykologen Kaurin gikk til har landet på, i og med at hun fikk beskjed om å ta opp dette med treneren sin. Det er vel ikke helt vanlig at man får beskjed om å konfrontere overgriperen sin dersom man har vært utsatt for noe alvorlig?

At man ikke spiller alle kamper når man er angrepsspiller på et lag som inkluderer Thorsnes, Enget, Graham Hansen, Dekkerhus, Pedersen, Stensland, Wiik med flere, er helt naturlig. Man er ikke dermed sagt et offer for trakassering.

Og da har vi kommet til den som definerer dette som trakassering. Den som har satt denne saken på dagsordenen. Den som har opphøyd seg selv til moralens vokter, og som åpenbart vet alt om denne saken, i motsetning til alle andre som ikke vet en dritt. Det er i hvert fall det som står mellom linjene i bloggen til Lisa-Marie Woods.

Woods har en historikk som tilsier at hun vet en del om trakassering. Det er nemlig en kjensgjerning at hun trakasserte flere spillere i Stabæk det året hun var her. En spiller følte seg sex-trakassert av Woods. En annen spiller ble nær kvestet av Woods på treningsfeltet. Woods gikk hodeløst inn med knotter først og alle pigger ute, tydeligvis med den hensikt å kveste sin unge lagvenninne! Antakelig var dette fordi Woods følte seg sportslig utfodret av den uinge spilleren. Dette var episoder som medvirket til at hun, på tross av at hun ble kåret av Stabæk Support til årets spiller, samt at hun ble kåret til årets spiller i Toppserien, ikke fikk ny kontrakt i Stabæk. Hun stilte seg uforstående til avgjørelsen.

Og dette er på ingen måte noe nytt når det gjelder Woods. Hun forsvant fra Asker ettersom hun ikke klarte å komme overens med sine medspillere. Hun fikk sparken i Perth Glory etter å ha vært i klubben i omtrent et kvarter. Denne gangen var det en slåsskamp med en lagvenninne på treningsfeltet. Motstander var hennes romvenninne Emma Kete. Begge fikk fyken fra laget, som samtidig opplevde sportslig motgang. Også denne gangen hevdet Woods sin uskyld.

I fjor høst returnerte hun til Toppserien. Denne gangen var det Lillestrøm som ble arbeidsgiveren. Man kan kaskje ane et mønster, når man får vite at hun slo ned en spiller i en kamp mot Klepp, mens hun sørget for at dommeren ikke så det. Det nye denne gangen er at det faktisk var en motspiller. Klubben reagerte med en irettesettelse; Woods reagerte med å sykemelde seg. Og det var det siste vi så til Woods i Toppserien. Vi nekter å tro at det finnes norske klubber som vil ta i henne med en ildtang i framtiden.

Og denne jenta setter seg i bloggen sin i den moralske høyborg, og gjør seg til dommer i den pågående saken. Hun mener det kun finnes tre kilder i saken; Kaurin, Øyvind Eide og hun selv. Alle andre uttaler seg mot bedre viten. Hun kjenner nemlig sannheten i saken fordi hun har snakket med Kaurin. Samtidig er det utenkelig at Stabæks spillere kjenner saken, ettersom de har snakket med Øyvind Eide. Aner vi et snev av dobbeltmoral her?

Hun forsøkte også i sin blogg å ”belyse begge sider av saken”, etter eget utsagn. Uten at vi så noe annet i det blogginnlegget enn et forsøk på å plukke fra hverandre Øyvind Eides tilsvar, samt et forsøk på latterliggjøring av spillergruppa i Stabæk fordi de valgte å tro Eides versjon av saken. I tillegg viste hun sin etterpåkloke side, der hun fortalte at ”jeg skjønte jo at svaret ville bli som det ble!” Hun fortsetter stadig med sine skinnhellige uttalelser, der hun fra den andre siden av kloden påstår å ha førstehåndsinformasjon om Øyvind Eides gjøren og laden. Alle hennes blogginnlegg skal få henne til å virke som en prektig søndagsskoleelev, uten at vi faller for det.

Den drøyeste påstanden hennes er faktisk at Eide angivelig skal ha tatt jomfrudommen til en 16 år gammel jente han var trener for. Dette hadde hun selvsagt også førstehåndsinformasjon om, uten at det har kommet noe mer rundt akkurat denne delen av saken. Hun påstår også at hun vet at dette ikke er første gangen det skjer med Eide, uten at hun følger opp dette heller.

Woods og Kaurin tar opp et veldig viktig tema. Problemet er at eksempelet de bruker ikke holder vann. Man er ikke skyldig bare fordi man blir anklaget. I Norge er man tvert imot uskyldig inntil det motsatte er bevist. Øyvind Eide innrømmer ”upassende oppførsel”, mens han er beskyldt for sex-trakassering. Han innrømmer ikke sex-trakassering.

Dessverre valgte klubben å vente med å uttale seg i media om denne saken, i og med at man ville ha alle fakta på bordet først. Beklageligvis lever vi i en mediaverden der man ikke har tid til å vente på alle fakta. Dette førte til at historien til Woods og Kaurin ble etablert som en sannhet i mediene, og da er det vrient å endre folks oppfatning av saken. Man skulle tro at alle rundt Stabæk har lært et og annet om forhåndsdømming etter Gunnarsson-saken, men den gang ei. Vi ser at også innad i miljøet er det flere som fester lit til Kaurin og Woods i denne saken. Det har faktisk gått så langt at noen av de frivillige rundt klubben trekker seg fra sine verv.

Vi sier som William Congreve: Hell hath no fury like a woman scorned. Både Kaurin og Woods opplevde å ikke få fornyet kontrakten med Stabæk. Dette er reaksjonen deres. Det er en god stund siden Woods’ karriere i Norge og på landslaget avgikk med døden. Nå har hun også klemt på avtrekkeren mot sin gode venninne Kaurins karriere. Game over for dem begge to. Bye-bye!


NESTE KAMP

Vi gleder oss til en ny sesong!

 


TABELL TOPPSERIEN 2023
1SK Brann18143153-1345
2Rosenborg18132340-1241
3Vålerenga17123247-939
4Stabæk1883723-2227
5Lyn1875622-2626
6Kolbotn1772824-2123
7LSK Kvinner1865723-2123
8Arna-Bjørnar18421218-5314
9Avaldsnes Toppfotball18321315-5011
10Røa Fotball Elite1803159-473

Kalender